Dungeons and Dragons In Romania

9

DnDRIMG02Acum vreun deceniu, cand inca mai eram la liceu, iar notiunea de internet inca mai parea a fi un SF nerealizabil la scara mare, eu si un amic aveam o fixatie, Dungeons&Dragons. Jucaseram Baldur’s Gate, Icewind Dale, aveam si un Pool of Radiance pe o discheta care nu vroia sa mearga… sau era Akalabeth, la cat timp a trecut nu mai tin minte. Tot vazand cate versiuni erau ale setului de reguli, al treilea fiind relativ nou si blagoslovit cu o decimala in coada, eram curiosi de ce ar presupune organizarea unei sesiuni de D&D reala. Presupunea, desigur mai presus de toate, sa ai acces la anumite materiale, care la acea vreme nu erau la indemana nici unuia dintre noi, lucruri esentiale ca reguli sau zaruri. Nu sunt in totalitate sigur daca se pot gasi chiar si acum prin acest orasel mirific de-l gaseste si orbul si-a carui transport in comun ma face sa imi doresc ridicarea din adancuri a lui Cthulhu din cand in cand, dar internetul a rezolvat asta. In momentul actual, gasirea materialelor necesare pentru organizarea unei sesiuni de Dungeons and Dragons nu mai reprezinta o problema. Asa ca nu mai trebuie sa va apucati de realizarea propriului sistem de reguli, la fel cum a facut amicul meu. Apare insa o alta problema. Cu cine poti juca?

Buimac, m-am impiedicat pe internet, incercand sa dau de lucruri care stiam ca odata si-odata au existat, numai ca sa ajung la concluzia ca pe masura ce oamenii imbatranesc, incep sa se lase de lucruri aprig consumatoare de timp, ca Dungeons and Dragons, in favoare lucrurilor mai lumesti. Asa ca pentru a nu a fi in totala necunostinta de cauza in ceea ce priveste impactul, prezenta si influenta pe care o are D&D in Romania, am apelat la expertiza unor oameni care fac efortul de a-l juca si de a gasi moduri noi prin care sa incurajeze acest obicei in randul populatiei, comunitatea de pe ForumBoardGames.ro. Prognoza este promitatoare, dar nu grozava. Dungeons and Dragons are un dezavantaj considerabil fata de majoritatea celorlalte forme de board games/jocuri de masa/jocuri de societate, a caror popularitate este acum in plina scensiune, nu este un scurt. Chiar daca in ultimele editii s-a facut un efort pentru coborarea pragului de inaccesibilitate, prin comparatie cu alte jocuri, este ca un maraton. Necesita perseverenta, consistenta si dedicatie pe parcursul chiar a mai multor luni, chiar ani, pentru o intreaga campanie, pentru a parcurge complet un joc. Nu sunt instante izolate ce se pot rezolva cap-coada in cateva ore. Dar de obicei, efortu merita, fiindcaDnDRIMG03 putine alte jocuri, fie ele de calculator sau nu, se pot compara cu experienta unui RPG Pen&Paper. Potentialul sau este limitat doar de imaginatia si inventivitatea participantilor.

Comparativ cu alte tari, mai dinspre vest, prezenta acestui hobby nu este foarte insemnat pe meleagurile noastre. Unul din motivele care mi-au fost sugerate este educatia primita pe la noi, ce nu incurajeaza comunicarea, creativitatea sau expresivitatea. Lucruri de care ai nevoie pentru a te putea bucura de un RPG, nefiind o simpla succesiune de aruncari de zar si aritmetica. Isi au si acestea rolul, dar mecanica este secundara. Inca un motiv pentru care D&D si alte RPG-uri nu sunt populare pe aici in acest moment, ca pe la altii, este ca nu au cum sa fie deocamdata. Cine a fost sa le popularizeze pana acum? Inainte de ’90 notiunea era mai extraterestra ca libertatea de exprimare. In anii ’90 era un mit, ca apa calda, se auzeau povesti, oameni jurau ca au fost martori, dar oriunde cautai, nu era. Abia in ultimul deceniu si ceva se poate spune ca Romania este intr-o pozitie in care RPG-urile Pen&Paper au sansa sa inceapa sa devina la fel de populare cum erau in SUA prin anii ’70. De ce abia atat, cand in restul Europei este relativ de bine cunoscut conceptul? Pentru ca si fara D&D-ul ce a fost importat cu multe decenii in urma, existau alternative locale, ca The Dark Eye cel Nemtesc. Pentru ei, nu era un concept strain, asa cum este pentru noi. Treptat, vom ajunge acolo. O putem face chiar foarte rapid, daca reusim sa constientizam ca limitarile impuse de structura traditionala a unei sesiuni de D&D nu mai sunt la fel de importante. Si subliniez ca noi, cei care in aceasta perioada avem o varsta in care RPG-urile Pen&Paper inca mai sunt ceva realizabil fara sacrificii multe, suntem cei care pot sa faca asta. Nu vreau sa pun in carca voastra toata responsabilitatea, dar daca reusim in urmatorii ani sa popularizam conceptul, cei care vin dupa noi nu vor mai fi priviti ca niste ciudati, fiindca se aduna in jurul unei mese si intra in rolul de razboinici, vrajitori, asasini, elfi, orci sau dragoni. La fel cum eu acum pot sa stau toata ziua in fata unui calculator, fara sa fiu stigmatizat de cei din jur… la fel de mult ca pe vremuri.

Cum am spus, materialele necesare se gasesc usor. Poate nu vei da de un magazin in orasul tau care sa le vanda, desi unii dintre voi s-ar putea sa se trezeasca peste noapte ca aveau unul la parterul blocului tot timpul, dar de aceea avem DnDRIMG06internetul. Sunt magazine ce opereaza on-line si la noi si in afara tarii ce livreaza in acest tinut, ce comercializeaza toata recuzita necesara. Iar in ceea ce priveste costul, sunt comparative cu un joc video nou. Sigur, in functie de cat de mult vreti sa va complicati s-ar putea sa ajungeti pana la nivelul de „ce intelege Activision prin costul unui joc nou”, dar un set cu esentialele are un pret de-a dreptul acceptabil, avand in vedere ca poate fi reutilizat la infinit. Cam cat un joc vide nou a carui pret chiar este ajustat pentru situatia economica precara a tarii. Si nu e ca la MTG, unde de indata ce apare o serie noua de carti, toate pe care le aveai sunt aproape inutile. Aici nu te obliga nimeni sa schimbi ce ai, decat daca vrei tu sa treci la regulamentul nou. Cateodata nici macar atat, Pathfinder rafinand D&D 3.5, in sfidarea editiei a patra. Si ce contine un astfel de set? In primul rand, zaruri. De la 4, pana la 20 de fete, fiecare fiind util intr-un fel sau altul pe parcursul campaniei. Ca sa intelegi ce sa faci cu acele zaruri, ar fi util si un manual al jucatorului, in care sunt explicat mecanicile jocului, clasele, rasele si toate cele. Iar in cazul in care vrei sa fii dirijorul aventurii, maritul maestru al temnitelor, un Dungeon Master, vei avea nevoie si de manualul aferent, alaturi de foarte multa inventivitate si talent. Desigur, cantitati considerabile de hartie si creioane sunt recomandate. Acesta este esentialul.

Pentru mai multe lucruri, cum ar fi miniaturi, harti oficiale, module de campanii si alte lucruri, va trebui sa platesti in plus, dar daca esti genul de individ care a fost in stare sa joace sah folosind dopuri de sticle, fiindca ti-a facut praf cainele piesele, s-ar putea sa cunosti intelesul cuvantului improvizatie. Mai este un termen comun pe internet pe care s-ar putea sa-l stii in cazul in care chiar n-ai bugetul necesar, d20 System! Ce credeati ca o sa spun? Tot ce iti mai trebuie este cineva cu care sa joci, mai multi de cineva, majoritatea RPG-urilor fiind gandite pentru grupuri de macar 3 oameni, preferabil 5, plus un Dungeon Master. Dificultatea cu care vei gasi jucatori este variabila. Daca iti petreci cea mai mare parte din timp in fata unui ecran de calculator, sperand sa nu devii o parte din mobila, iar cand ai ocazia, te plimbi prin natura si nu vrei sa auzi macar de jocuri de orice fel, atunci ghinion, eu. In cazul in care te afli la scoala/facultate, procesul este mult mai simplu, asta de asemenea usureaza foarte mult organizarea sesiunilor de joc, fiindcaDnDRIMG01 aveti elemente comune in program. Probleme apar cand vrei sa joci, dar nu ai suficienti oameni in proximitate. Sau ar aparea, daca nu exista minunatia tehnologica numita internetul.

Poti gasi jucatori dornici in comunitati precum cea de pe ForumBoardGames.ro, si mai important, internetul te poate scuti de o parte considerabila din costul acestui hobby. Aproape de tot, daca ai o intelegere buna a sistemului de reguli, nu esti Dungeon Master si nu te deranjeaza sa experimentezi cu moduri noi de a juca. Am vazut cum este foarte posibil si practic sa joci o sesiune de D&D direct de pe un forum. Ritmul este lent, dar reprezinta un caz ideal pentru cand vrei sa joci si stii cu siguranta ca ceilalti nu au cum sa participe simultan la aceeasi sesiune. Sistemul are si avantajele realizarii unei experiente mai profunde, un Dungeon Master nefiind nevoit sa inventeze pe loc, in cateva minute, o poveste noua pentru situatiile in care jucatorii fac lucruri traznite. N-ai nevoie nici macar de zaruri sau de hartie, existand utilitare dedicate pentru asta si, desigur, Paint. Programe ceva mai avansate sunt oferite, contra cost, chiar de catre Wizards of the Coast, ce vor permite planuirea in detaliu a unei aventuri, a realizarii personajelor si relativ tot ce mai este nevoie. Fanii au mers insa cu un pas mai departe, prin realizarea unor unelte, ca cele disponibile aici, ce in esenta iti permit sa joci intr-un mediu pur virtual o sesiune intreaga de D&D sau orice alt RPG Pen&Paper. Necesita ceva munca pentru a pune totul la punct, dar reprezinta o solutie buna pentru jucatori rasfirati prin toata tara care nu au cum sa se reuneasca de cateva ori pe luna pentru o campanie. La cat de multe solutii sunt acum pentru comunicare in timp real prin internet, nu este decat o chestiune de vointa, dedicatie si, iarasi, timp, foarte mult timp. Dar nu timp pierdut, niciodata timp pierdut.

Va incurajez sa incercati macar o data o sesiune de Dungeons and Dragons, o puteti face pe termen scurt fara nici un fel DnDRIMG05de cost, Wizards of the Coast oferind ceva foarte asemanator cu o versiune demonstrativa gratuita. S-ar putea sa fiti surprinsi de rezultat si de cat de placuta poate fi experienta, chiar fata de un Baldur’s Gate sau un Neverwinter Nights, fiindca este mult mai personala. Altfel decurge o poveste atunci cand ai povestitorul in fata ta, adaptand totul in functie de ceea ce decizi, sau luptand impotriva ta la fiecare pas si incercand cu orice pret sa iti omoare personajul fiindca i-ai stricat toate planurile. Si de ce sa va opriti la Dungeons and Dragons, versiunea oficiala in orice caz. Exista Pathfinder pentru cei care nu suporta editia a patra. Exista Shadowrun pentru fanii cyberpunk, Warhammer pentru fanii miniaturilor, Battletech, Crimson Skies si multe alte RPG-uri, Wargames si jocuri de masa a caror versiuni diluate le vedem de cateva decenii in jocurile video. Imaginatia nu are limite.

9 Responses

  1. Mihai

    Am jucat D&D irl. Fain. Si contrar a ce zici tu aici, nu implica niciun fel de cost. Ai dat link-ul la d20srd, atunci ar trebui sa stii ca la 1 click distanta de acel site gasesti asta: http://www.d20srd.org/extras/d20dicebag/ . Ai pomenti deja de rptools, care sunt gratuite. Ai regulile, ai documentatia, ai zaruri, ai tipar pt harti. Nu-ti mai trebuie nimic.

    Dar nu stiu cum s-ar putea face asta totusi fiecare din confortul propriului sau camin. Daca ai idei si chiar esti pornit pe ceva… stii cum sa iei legatura cu mine.

  2. Gabriel

    Eu inca regret ca nu am cu cine invata/juca D&D. Desi am jucat, si inca joc, Baldur’s Gate si jocurile aferente, cum ai spus si tu, alta e sa joci cu niste prieteni o partida la sfarsit de week-end. Din pacate, eu nu sunt la fel de optimist ca tine cu privire la viitorul D&D-ului in tara asta. Jocul asta necesita inteligenta, calitate a carei lipsa predomina Romania. Intr-adevar, mai sunt si cateva exceptii, dar prea putine pe 240.000 km^2.

    Sa fiu sincer, nici macar nu cunosc pe cineva care sa stie ce inseamna D&D si ce presupune (in real life, of course). Asa ca de fiecare data cand vreau sa invat mecanicile de joc, imi spun ca nu are rost.

  3. Mihai

    Mai, eu am jucat… dar sincer iti zic ca nu am putut sa ma tin de el. Nici eu si nici prietenii cu care jucam. Pt ca o sesiune dura in medie 6 ore. Cea mai scurta nu cred sa fi fost sub 4 ore, si e foarte posibil sa fi ajuns si la sesiuni de 8-10 ore. Am si prieteni care se lauda ca au la activ sesiuni ce au durat ZILE. Si de aici inconvenientele principale:

    1 – Trebuie ca pe saptamana sa ai in medie 6 ore libere – ceea ce e foarte greu. Pt ca nu vorbesti de 6 ore astazi, si gata. Sunt 6 ore astazi, 6 ore peste o saptamana, 6 ore peste 2 saptamani, poate 8, din nou 6-8 ore peste 3 saptamani… si tot asa. Pt foarte mult timp. La inceput am fost entuziasmat, dar pe masura ce continuam sa joc am descoperit ca nu prea mai dispun de acele 6 ore in fiecare saptamana. Am incercat o data la 2 saptamani, dar deja atunci nu prea mai avea consistenta ce faceam noi acolo.

    2 – Trebuie ca prietenii tai sa aibe SI EI 6 ore libere pe saptamana – aceleasi 6 ore pe care trebuie sa le ai si tu – ceea ce e deja aproape imposibil. E greu sa gasesti pt tine 6 ore in aceeasi zi in care sa-ti rezervi timp de D&D. Mai trebuie sa gasesti inca 3-4 prieteni care sa aibe si ei timpul asta liber, si nu numai asta… sa se si suprapuna cu acele 6 ore ale tale. Ceea ce in cazul meu este imposibil.

    Drept urmare… a trebuit sa ma las de D&D. Cu parere de rau, pt ca era fain. Dar, din pacate, nu e practic.

  4. Mihai

    Faina initiativa. Pacat ca, asa cum am mai zis, nu cred sa mai am vreodata timp pt D&D.

  5. Alex

    Salut!
    Eu joc D&D de ceva timp (plus mai multe sisteme) cu prietenii, dar am cam ramas fara oameni. E cineva interesat?

    Alex

    P.S. Suntem din Bucuresti

  6. Mihai

    Eu sunt interesat si sunt din bucuresti. Cun pot lua legatura cu tine?